13 jul Hoeveel calorieën heb je per dag nodig om healthy te blijven?
Je lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig om gezond te blijven. Niet teveel maar ook niet te weinig. Als we teveel calorieën eten dan wordt het energieoverschot opgeslagen in de vorm van lichaamsvet waardoor je overgewicht krijgt. Overgewicht verhoogt het risico op gezondheidsproblemen. Als je onvoldoende eet dan wordt je te mager wat ook slecht is voor de gezondheid. In dit artikel ga je er alles over leren.
Waarvan is het afhankelijk?
De hoeveelheid calorieën die je nodig hebt is voor iedereen anders. Het hangt af van je geslacht, lengte, gewicht, leeftijd en hoe actief je bent.
Mannen hebben meer calorieën nodig dan vrouwen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid spiermassa. Spieren hebben veel calorieën nodig voor het herstel en verbranden zodoende veel calorieën. Het gaat hier uiteraard om gemiddelden, de gemiddelde man is gespierder dan de gemiddelde vrouw en natuurlijk zijn hier uitzonderingen op.
Ook de leeftijd heeft invloed op de hoeveelheid calorieën die je nodig hebt. Naar mate je ouder wordt heb je steeds minder calorieën nodig. Blijf je als vijftiger eten wat je als twintiger at dan is de kans groot dat je te maken krijgt met overgewicht.
Hoe te berekenen?
De hoeveelheid calorieën die je per dag nodig hebt kan je het beste online berekenen. Je vult eenvoudigweg in hoe oud je bent, je lengte, gewicht en geslacht. Een dergelijke BMR calculator rekent uit hoeveel calorieën je in rust nodig hebt. Daarboven op krijg je een toeslagfactor om te bepalen hoeveel je echt nodig hebt. Met deze toeslagfactor geef je aan hoe actief je bent. Iemand die iedere dag een stukje hardloopt heeft uiteraard meer calorieën nodig dan iemand die niets aan sport doet.
Wat kan ik met een dergelijke berekening
De beste indicatie of je teveel of te weinig eet is je eigen lichaam. Wordt je langzaam maar zeker steeds een beetje zwaarder dan eet je meer dan je echt nodig hebt. Wordt je steeds magerder dan eet je waarschijnlijk onvoldoende calorieën. Met een berekening van de hoeveelheid calorieën kan je echter wel een goede indruk krijgen over hoeveel je moet eten. Kom je aan terwijl je niet teveel calorieën eet dan kan dit een indicatie zijn dat er misschien iets anders aan de hand is. Misschien is het iets hormonaal waardoor je aankomt. Zo kan je stofwisseling trager worden als je schildklier traag is. Je schildklier maakt dan te weinig schildklierhormonen aan.
De berekening van de hoeveel calorieën die je nodig hebt is ook bijzonder nuttig om te doen nadat je bent afgevallen. Je hebt vast wel van het jojo-effect gehoord. Het (snelle) aankomen nadat je een dieet hebt gevolgd. Het jojo-effect is grotendeels toe te schrijven aan het feit dan je minder calorieën nodig hebt nadat je bent afgevallen. Als je na het volgen van een dieet je oude eetgewoonten (en oude hoeveelheid calorieën) weer oppak dan komen de kilo’s er snel bij. Dit komt omdat je minder calorieën nodig hebt als je afgevallen bent. De hoeveelheid calorieën die je verbrand hangt immers samen met je gewicht. Na het volgen van een dieet zal daarom minder calorieën moeten gaan eten om op gewicht te blijven.
Wat zijn goede manieren om calorieën te verbranden?
Veel mensen hebben overgewicht. In Nederland heeft momenteel meer dan 50% van de bevolking overgewicht. Heb je overgewicht dan kan je twee dingen doen: minder calorieën gaan eten of meer calorieën verbranden. Of beide. Minder calorieën eten doe je door het volgen van een dieet en meer calorieën verbranden doe je door meer te gaan bewegen. Als je minder gaat eten terwijl je daarbij ook meer gaat bewegen dan vliegen de kilo’s er het snelst vanaf.
Wil je calorieën gaan verbranden dan kan je een duursport gaan doen of een krachtsport. Een duursport heeft als voordeel dat je het lang kunt volhouden. Door het lang vol te houden verbrand je veel calorieën. Heb je nog nauwelijks conditie dan zal je eerst je conditie moeten opbouwen voordat je een duursport lange tijd kunt volhouden en veel calorieën zult verbranden.
Een andere mogelijkheid is het beoefenen van een krachtsport zoals fitness. Het voordeel hiervan is dat je er niet veel conditie voor nodig hebt. Tussen de oefeningen door kan je telkens rust pakken. Het nadeel is dat je er minder calorieën mee verbrand. Dit wordt echter grotendeels goed gemaakt door het afterburn effect. Het afterburn effect is het verbranden van calorieën nadat de training klaar is. Dit komt omdat het lichaam calorieën gebruikt om de schade aan de spieren te herstellen. De schade aan de spieren is te voelen als spierpijn. Omdat er met krachttraining spiermassa gewonnen wordt zal ook de hoeveelheid calorieën die je verbrand gaan toenemen. De stofwisseling hangt immers af van de hoeveelheid spier die je hebt.