27 mrt Veel gemaakte valkuilen bij het aanleggen van vloerverwarming
Wie wil er nou geen lekkere warme voeten, gelijkmatige warmte en tegelijkertijd minder geld kwijt zijn aan het verwarmen van het huis. Steeds meer huishoudens stappen daarom over op vloerverwarming. Twijfel jij ook om vloerverwarming te kopen? Lees dan vooral eerst onderstaande valkuilen waar je rekening mee moet houden bij de aanleg van vloerverwarming.
Isolatie vergeten
Een veel gemaakte fout die gemaakt wordt bij het laten plaatsen van vloerverwarming is het vergeten van isolatie. Het is de bedoeling dat het desbetreffende verwarmingsbedrijf waar je mee samenwerkt, jou hierover inlicht. Het is namelijk erg belangrijk dat de vloer onder je nieuwe vloerverwarming goed geïsoleerd is. Als dit niet het geval is kan het zo zijn dat er warmte naar beneden ontsnapt. Dit wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat de vloer goed is geïsoleerd door de onderste vloer te isoleren of de kruipruimte onder je vloerverwarming te vullen met isolatiemateriaal.
Juiste vloerafwerking kiezen
De vloerafwerking heeft grote invloed op de warmteopbrengst van de nieuwe vloerverwarming. Niet iedere vloerafwerking zorgt namelijk voor een optimale warmte. Keramische vloeren zoals tegels of natuursteen geven warmte het beste door. Hooppolig tapijt daarentegen kan tot ongeveer 40% van de warmte tegenhouden. Parket- en houtenvloeren houden op hun beurt ongeveer 25% van de warmte tegen. Zo hebben alle verschillende vloerafwerking invloed op de warmteopbrengst en moet hier dus rekening mee gehouden worden na het plaatsen van vloerverwarming.
Diepte van de buizen
Bij het aanleggen van vloerverwarming moet er rekening gehouden worden met de diepte van de buizen. De meest geschikte diepte bij een nieuwe dekvloer ligt op ongeveer 5 centimeter. Als je de dekvloer dieper legt dan 5 centimeter kan het zo zijn dat de vloerverwarming minder warmte afgeeft. Dit kan er voor zorgen dat het langer duurt voordat de kamer op de juiste temperatuur is. Dit zorgt uiteindelijk voor een minder aantrekkelijk wooncomfort.
Radiatoren te hoog aanzetten
Zodra je nieuwe vloerverwarming hebt en het buiten erg koud is, dan kan het aantrekkelijk zijn om de oude radiatoren die je hebt laten staan even goed aan te zetten. In combinatie met vloerverwarming raad ik jullie dit niet aan om te doen. Zodra je de radiatoren hoog aanzet in combinatie met vloerverwarming, meet de thermostaat dat het binnen voldoende warm is. Hierdoor slaat de vloerverwarming niet aan. Je zult dan merken dat het binnen lekker warm is maar de vloer erg koud. Als je thuis een combinatie hebt van vloerverwarming en radiatoren, is het slim om de vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken.
Met een beetje technische kennis over cv-ketels, is het voor iedereen te doen om zelf vloerverwarming aan te brengen. Houd dan wel rekening met bovengenoemde valkuilen om misverstanden te doen voorkomen.