20 jan Wat zijn de beste vloeren voor vloerverwarming?
Het belangrijkste verschil tussen de verschillende vloerbedekkingen en hun verenigbaarheid met vloerverwarming is de thermische geleidbaarheid van het materiaal, dat wil zeggen de snelheid en efficiëntie waarmee de warmteoverdracht naar het vloeroppervlak gebeurt. Een vloer met een goede geleidbaarheid is dus het beste omdat het sneller zal opwarmen. Dit betekent echter niet dat bij vloerverwarmingssysteem er slechts 1 soort vloer kan gebruikt worden. We willen je graag enkele van de mogelijke keuzes voorstellen.
Tegels, natuursteen of gietbeton
De beste vloeren voor vloerverwarming zijn de keramische tegels en natuursteen. Ze hebben een hoge thermische geleidbaarheid waardoor de warmte van de ondergrondse buizen snel naar de tegels gaat. Tegels en natuursteen kunnen ook de warmte een tijd vasthouden waardoor ze slechts geleidelijk wordt vrijgegeven in de leefruimte. De dikte van de tegels heeft een zeer geringe invloed op de productie van warmte, maar het verbetert wel de verwarmingstijd zodat een maximale dikte van 20 mm wordt aanbevolen voor het beste rendement.
Chape of gietbeton
Het belangrijkste kenmerk is de hoge geleidbaarheid, waardoor een snelle opwarming mogelijk is. Het is compatibel zowel met elektrische vloerverwarming als met vloerverwarming met water.
Leisteen en betontegels
Ze hebben een natuurlijke hoge geleidbaarheid, waardoor ze zeer efficiënt zijn bij vloerverwarming. De vloeren zijn zeer duurzaam en ideaal om met blote voeten op te lopen.
Marmer
Marmer heeft een goede thermische geleidbaarheid, maar warmt wel merkelijk trager op dan de andere soorten. Marmer is dus minder geschikt voor het gebruik als vloeren voor vloerverwarming.
Houten vloer
Er zijn diverse soorten houten vloeren die ook goede thermische eigenschappen hebben en dus bruikbaar zijn bij vloerverwarming. Bij het plaatsen van een houten vloer speelt de dikte wel een rol want hoe dikker en zwaarder het hout, hoe beter de warmtegeleiding. Het is namelijk belangrijk dat het hout een warmte-isolerende rol kan spelen, zodanig dat de warmte niet te snel wordt vrijgegeven. We moeten er ook rekening mee houden dat als algemene regel bij hout geldt dat het niet hoger dan 27 °C mag worden opgewarmd omwille van mogelijke vervorming. We moeten dus concluderen dat een houten vloer over het algemeen minder geschikt is bij vloerverwarming dan de tegels die we hierboven voorstelden.
Ook een laminaatvloer, vinyl en tapijt zijn minder geschikt omwille van het snelle warmteverlies.